Šta je ugljenični otisak i kako ga smanjiti?

Znate li šta je ugljenični otisak? Kako se on može smanjiti i kako vi tome možete doprineti? Saznajte u novom tekstu u našoj zelenoj učionici.

Klimatske promene su kompleksan problem koji će zahtevati rešenja na globalnom nivou, ali postoje i izbori koje možemo napraviti u svakodnevnom životu kako bi smanjili svoj uticaj na životnu sredinu.

Šta je to ugljenični otisak?

Ugljenični otisak je ukupna količina emisija štetnih gasova koji nastaju iz proizvodnje, korišćenja i trajanja proizvoda ili usluga. Ovi gasovi su najčešće ugljen-dioksid, metan, azotni oksid i drugi gasovi koji ostaju u atmosferi i izazivaju efekat staklene bašte tako što zadržavaju toplotu.

Ovi gasovi, na prvom mestu ugljen-dioksid se teško raspadaju i dugo ostaju u atmosferi, toliko dugo da recimo samo da štetne emisije vaših prabaka i pradeda koje su emitovali tokom svog života su i dan-danas u atmosferi.

Svako od nas ima svoj ugljenični otisak tokom života koji najčešće nastaje od načina prevoza, dobijanja struje  i grejanja kao i načina ishrane i kupovine.

Često i nismo svesni da mali izbori koje činimo svakog dana štete životnoj sredini.

Ukoliko imate želju da promenite svoje navike, ovih par saveta vam može omogućiti ne samo da savesnije živite, već i zdravije i jeftinije.

1. Smanji upotrebu automobila.

Prelazi kraće distance peške, biciklom, trotinetom, koristi javni prevoz. Motori sa unutrašnjim sagorevanjem su jedni od glavnih zagađivača. Ovim načinom ne samo da značajno smanjuješ svoje emisije, već si u mogućnosti da budeš fizički aktivan. Ali, budimo realni, naravno da ćeš morati da kad-tad koristiš automobil.

U tom slučaju, evo šta možeš da učiniš:

-Servisiraj svoj auto na vreme kako bi bio efikasniji u upotrebi goriva.

-Proveravaj gume. Ukoliko su redovno napumpane može smanjiti emisije štetnih gasova.

-Manje koristi klimu u automobilu.

-Ukoliko tvoj auto ima tempomat, koristi ga na dužim relacijama. Ovo ne samo da štedi gorivo, već i olakšava vožnju.

-Ne moraš da otežavaš svoj auto nepotrebnim teretom kada ideš na putovanja. Teže vozilo svakako troši više goriva.

-Manje koristi kočnicu i gas ako to nije potrebno. Ovako nastaje energetski efikasnija vožnja.

-Dosta nas koristi aplikacije za navođenje (Google Maps, Waze, itd) i one nam često pokazuju šta je najkraći put. Logično, ne samo da se na ovaj način brže stiže, već se i štedi gorivo.

-I sjajan način uštede goriva i emisija, putuj sa više ljudi u kolima na posao i druge destinacije.

Generalno, razmisli o načinu na koji putuješ.

Iako je avio transport daleko smanjen u poslednje vreme i nismo toliko u mogućnosti da putujemo u druge zemlje, takođe je veliki zagađivač. Ako postoje drugi načini da stigneš na destinaciju koji uključuju manje emisija štetnih gasova, razmisli o njima.

2. Promeni način ishrane. Mesna industrija je jedan najvećih emitera ugljen-dioksida. Uzgoj krava iziskuje mnogo vode i hrane a ogromne površine šuma su posečene i zamenjene pašnjacima. Takođe, transport mesa koji se često odvija i između kontinenata u velikoj meri šteti okolini.
Mnogi stručnjaci smatraju da ukoliko bi svet prešao u potpunosti na biljnu ishranu, bili bi u velikoj meri bliži cilju rešavanja  problema klimatskih promena.

Naravno, lakše je reći nego uraditi, jer svet jednostavno obožava da jede meso, da ne pričam o zemlji gde su pečenje i roštilj jedna od glavnih specijaliteta.

Ukoliko ne možeš da odoliš mesu, i to je u redu, ali barem iz zdravstvenih razloga razmisli o smanjenju konzumiranja istog i ubacivanja više voća i povrća u svoju ishranu. Crveno meso u većim količinama može povećati rizik od teških oboljenja, tako da ukoliko bi izbacili ili smanjili njegovu konzumaciju, možeš imati samo benefite po zdravlje i okolinu.

Pokušaj na primer da umesto govedine neki dan spremiš obrok od piletine ili ribe, ili da jednom-dvaput nedeljno imaš dan bez mesa.

Takođe je korisno smanjiti mlečne proizvode, čija proizvodnja često može da ostavi isti ugljenični otisak kao i meso.

Umesto kravljeg mleka pokušaj sa drugim alternativama )(na primer ovseno, koje možeš lako i sam napraviti).

Sve ove izmene će imati dobar uticaj na tvoje zdravlje, okolinu ali i novčanik.

Naručivanje dostave hrane takođe ima svoj uticaj na životnu sredinu.

Razmisli da češće spremaš svoje obroke kod kuće ili ako si u mogućnosti, da lično pokupiš narudžbinu, naravno, koristeći se metodama opisanim u prvoj tački smanjenja ugljeničnog otiska.

Nastavak teksta i još korisnih saveta u drugom delu u nedelju 17.01.2020. godine ….

Spread the love