Solun sa lokalcem – Dimitrios Vythoulkasom

Verujem da je kada sve ovo prođe Solun jedna od destinacija koja će se mnogima naći na putu odmora. Zato nas danas u vidimoseublogu kroz Solun, vodi jedan rodjeni Solunac. Uputiće nas na prava mesta za klopu i koktele i svašta još nešto. Srećan put :)

 

Upoznajte Dimitriosa Vythoulkasa, rođenog Solunca koji će danas biti naš turistički vodič kroz ovaj zanimljiv grad. Daće nam par dobrih preporuka, gde biti, šta videti i naravno, gde jesti i piti. Uživajte!

 

Šta znati o Solunu pre nego što se uputimo

Solun nije bogat arheološkim nalazištima kao druga mesta u Grčkoj, ali je bogat Vizantijskim nasleđem. Zvanično je postao grčki 1922. godine, a dugo je bio i deo Otomanske imperije. Zanimljivo je da je čuveni Ataturk rođen u Solunu pa možete posetiti njegovu kuću koja je sada muzej. Takođe, Solun je bio poznat i po velikoj populaciji Jervreja koja je nažalost izbrisana tokom okupacije Nemaca za vreme Drugog svetskog rata.

Šta videti tokom leta?

 

Naravno, omiljena letnja destinacija svih lokalaca je Halkidiki sa svojim bezbrojnim plažama. Za noćni život, preporuka je Kallithea, a za neke malo neobičnije plaže posetite Kavourotrypes.

Šta videti zimi?

Zimi idite u Kaimaktsalan. Imate opciju skijanja i termalnih voda  (Pozar).  Ovo mesto vam nudi i jedno i drugo, a udaljeno je svega je sat i po od Soluna.

Šta jesti i piti?

 

Za najbolji sendvič sa pančetom u gradu idite u Laikon (Politechniou 24, Thessaloniki 546 25). Ovo je omiljeno mesto svih posle izlaska u grad s obzirom na to da je blizu Ladadika ( čuveno naselje u blizini jednog od najznačajnih pijačnih trgova)

 

Za klasične i koktele po narudžbini posetite  Vogatsikou 3 (Vogatsikou 3, Thessaloniki 546 22) i uživajte u pogledu na more, dok vam koktele mućkaju nagrađivani koktel majstori. 

 

Thank you @mosmic

Spread the love