Mlena Pavlović Barili

Bila je prva žena koja je primljena u klasu slikara Štuka na Minhenskoj akademiji, njenu prvu inostranu izložbu održanu u Londonu najavio je magazin Tajms, njene ilustracije krasile su naslovne strane magazina Vogue, Lajf ... Milena Pavlović Barili.

Milena Pavlović Barili  je rođena u Požarevcu, a umetničku školu je završila u Beogradu.

Slikarstvo je studirala na Minhenskoj akademiji u klasi profesora Štuka.

 

Na klasu kod ovog cenjenog profesora se upisala tako što je predala nepotpisane radove, a profesor ih je ocenio kao izuzetne, neznajući da je u pitanju ženska osoba. I tako je postala prva devojka koja je uspela da se upiše kod profesora Štuka.

 

Međutim, akademiju je napustila posle dve godine.

Prvu samostalnu izložbu je imala u Beogradu, ali zaposlenje profesora crtanja u Srbiji nije uspela da nađe i zato je napustila zemlju i otputovala u Italiju.

Živela je u Parizu nekoliko godina i izlagala u mnogim evropskim gradovima,  u kojima je dobijala priznanja  značajnih ličnosti i umetnika tog vremena. 

U Ameriku odlazi 1939. godine radi izložbe nadrealista u Njujorku, gde ostaje i otpočinje rad na komercijalnim ilustracijama. Sa magazinom Vogue potpisuje ugovor 1940. godine, a sarađuje i sa Harpers Bazaar i Glamur časopisima. 

Slika portrete, scenografije za pozorišne predstave, a iste godine je imala i prvu izložbu u Njujorku.

 

Ironično ili zapravo očekivano i ova velika umetnica je naišla na neodobravanje i nepriznavanje u svojoj rodnoj zemlji.

Zamerene su joj iste one stvari koje se i danas zameraju ljudima koji postignu veliki uspeh u inostranstvu, manjak patriotizma u slikama, da ne ističe dovoljno da je Srpkinja i što ne živi u Srbiji.

 

Preminula je iznenada, 6. marta 1945. godine u Americi.

Njena majka je sva njena dela kao i kuću u Požarevcu poklonila državi, gde se danas nalazi Galerija Milene Pavlović Barili.

Nadam se da posle ovog kratkog teksta o ovoj izuzetnoj ženi i umetnici, Požarevac zvuči kao dobar izlet.

Podaci za tekst su preuzeti iz knjige „Kakva ženska“, Jelene Mitrović i Sonje Bajić, autorki koje su na jednom mestu okupile neke ženske koje su bile progresivne kada to nije bilo moderno. Hvala na  divnoj knjizi.

Spread the love