Kupatilo bez otpada

Kako održavati ličnu higijenu, biti negovan i svež, a pritom da ne košta planetu? Evo uvoda u tvoje zero waste kupatilo!

Podrazumeva se da  svako od nas mora da održava higijenu. Ovime izbegavamo neuredan izgled, neprijatne mirise  i sprečavamo izloženost infekcijama. Kupatilo je mesto gde se čistimo, ulepšavamo i održavamo sebe zdravim. Ali,  takođe je mesto gde se generiše mnogo otpada.

 Gotovo sve što koristimo u kupatilu je osmišljeno da na kraju bude i odbačeno posle kraćeg korišćenja.                    Ok, naravno da se neke stvari koriste jednom iz higijenskih razloga, jer ne možemo svakako prati i ponovo uzeti toalet papir zar ne? Ali svakako postoje brojne stvari koje se mogu zameniti  prirodnijim materijalima, koji pritom, neće ugroziti vašu higijenu i negu. 

Zato hajde da prođemo kroz predloge kako načiniti razne segmente Vašeg kupatila zdravijim mestom koje stvara znatno manje otpada i čije održavanje manje košta.

Toalet papir

Kao što je već pomenuto, njega ne možemo koristiti više puta. On je, nažalost, nužno zlo.  Proces proizvodnje toalet papira, počev od seče drveća, do potrošnje ogromne količine struje i izbeljivača kako bi dobili taj beli mekani papir je jedan od najgorih primera razbacivanja materijala toliko vrednih za našu planetu. I to samo da bi ga bacili u wc šolju posle par sekundi upotrebe. 

Najbolja zamena za sad je kupovina recikliranog toalet papira, takođe treba obratiti pažnju da li postoji varijanta gde je papir upakovan u kartonsku ili papirnu ambalažu, umesto plastične.  Na zapadu su se pojavili brendovi papira od bambusa, koji su znatno manje štetni od klasičnih, pa dok možda ti brendovi ne dođu do našeg tržišta, reciklirana verzija je svakako bolja od one gde je posečeno drvo.

Imate bide u kupatilu? I to je odlična zamena gde toalet papir nije uopšte potreban, higijena je na znatno višem nivou, a potrošnja vode je daleko manja  nego da ste uskočili pod tuš.

 

Kozmetika

Samo boce šampona koje se godišnje bace u svetu mogu da ispune 1164 fudbalska terena.

Izgleda da smo previše navikli da sva sredstva za kupanje (šamponi, kupke, regeneratori) moraju da budu u tečnom obliku, a te tečnosti često dolaze u plastičnim bocama.

To uopšte ne mora biti slučaj. Postoji ogroman izbor domaćih proizvođača prirodnih sapuna, a sve češće i čvrstih šampona, balzama za kosu i losiona za telo.  Izbor prirodne kozmetike u Srbiji je sve veći, a naročito kozmetike bez ili sa minimalnom količinom pakovanja. Ovi proizvodi prelepo mirišu, dugo traju i oduševila sam se već pri prvom putovanju koliko manje prostora zauzimaju u neseseru u odnosu na tube i drugu plastičnu ambalažu.

Kuvate pirinač? Sačuvajte proceđenu vodu jer je možete naneti na kosu. Voda od pirinča sadrži dosta skroba i vitamina koji hrane kosu i čine je sjajnom  i mekanom i zato je odličan regenerator. Dovoljno je utrljati u kosu posle pranja i držati 20 minuta, potom isprati.

Kokosovo ulje je moćan anticelulit tretman, a možete ga mešati i sa talogom od kafe i malo soli. Takođe je dobar tretman protiv strija.

Za pomade, dezodoranse i druge preparate za negu, sve više postoji proizvoda sa staklenom  ili kartonskom ambalažom koja se može nanovo upotrebiti.

Pošto mi je želja da u posebnom članku objavim najbolje brendove za zero waste prirodnu kozmetiku, sada ću ukratko pomenuti da se na Instagramu može naći pregršt domaćih proizvođača takve kozmetike, ali ako niste u prilici da naručujete onlajn, mogu pohvaliti DM prodavnice sa izborom zero / low waste proizvodima po razumnim cenama, naročito brend Alverde. Moj lični favorit je kolekcija Naturschon od maslinovog ulja koja ne samo da mi izuzetno prija, već i uglavnom koristi za ambalažu staklo i reciklirani papir i karton.

U radnji ćete pronaći dva domaća brenda Koozmetik i Sofi koji se ističu svojim ručno pravljenim sapunima i drugim sredstvima za negu.

Ako želite da smanjite potrošnju vode pri kupanju,  jedan od načina je zavrnuti vodu dok se sapunjate ili perete kosu. Ako možete da dodatno skratite vreme provedeno pod tušem, namestite tajmer na telefonu kako bi bolje imali uvida koliko vam je potrebno vremena, jer često kada mislimo da smo proveli malo vremena  kupajući se, ispadne 2 ili tri puta duže.

Ako ste u mogućnosti ponovo upotrebljavajte staru ambalažu od kozmetike. Na primer, ako ste imali male bočice sa sprejem, možete ih oprati i napuniti alkoholom, i onda dobijate sredstvo za dezinfekciju ruku koje možete nositi sa sobom.

Šminka

Verovatno najteža tema, jer do sada ne mogu reći da sam naišla na zero waste brendove šminke u našoj zemlji.
Ako imate opciju da kupovine u inostranstvu, postoji pregršt brendova koji ne samo da su na biljnoj bazi, već i koriste recikliranu ili ambalažu od prirodnih materijala. Ako ne, pokušajte da birate proizvode sa što manje plastike. 
Za skidanje šminke mesto jednokratnih tupfera možete koristiti pamučnu rukavicu koja je jako efikasna i može se opet upotrebiti. Dovoljno ju je samo nakvasiti vodom i posle oprati prirodnim sapunom.Ako ste se baš navikli na tupfere, možete ih  lako sašiti od pamučnog materijala, još ako ste upotrebili neki stari odevni predmet,  to je odličan primer zero waste nege!

Zubi

Sada se u lancima kozmetičkih giganata (DM, Lilly, ) mogu naći četkice za zube od bambusa, često i na sniženju. Kada želite da promenite četkicu, isecite dlake i spremna je za kompostiranje. Ja ću moju četkicu na primer zabosti u saksiju pored biljke kojoj je potrebna potpora. 

Za pranje zuba, postoje takozvane tabletice paste kao zamena za tube (koje se nikada ne mogu reciklirati), mada, iz onoga što je dostupno u našim radnjama za kozmetiku i dalje jako skupa varijanta. Mesto toga, takođe možete probati sa receptima za pastu. 

Što se tiče konca za zube, dovoljan je običan konac ili sa drškama od bambusa koji se mogu naći u veleprodaji.

I naravno, preporučljivo je gasiti vodu dok perete zube, osim kada dođe vreme za ispiranje.

 

 

Da li znate da je jednom ulošku potrebno oko 400 godina da se raspadne? 

Srećom, pojavile su se ekološki prihvatljive alternative za negu tokom ciklusa. Možda ste čuli za menstrualnu čašicu koja polako osvaja naše tržište zahvaljujući svojoj trajnosti (jedna čašica se može koristiti do 10 godina) i lakom korišćenju i održavanju.

Za one koje traže ipak nešto klasičnije, postoje domaći proizvođači pamučnih uložaka koji se mogu prati. Prednost ovih proizvoda (pored ekološke):  znatno su udobniji, jeftinije na duže staze i nema više trčanja u prodavnicu kada Vas oni dani uhvate nespremne. 
 
 Pelene

Jedna beba u proseku godišnje iskoristi između 2000 i 2200 pelena.  A jednokratnim pelenama treba sličan vremenski period da se raspadnu kao ulošci. Možete dati šansu domaćim proizvođačima pamučnih pelena koje se takođe peru , mogu da zamene na stotine jednokratnih i traju godinama.

Pranje i sušenje veša 

Za pranje veša i omekšivače, važe jako slični recepti kao i sredstva za čišćenje u kuhinji. Lako ih je napraviti, ima više varijacija i, s obzirom da primenjujem ove recepte već duže vreme, jako mi je drago što više nemam potrebu da teglim kese praška iz prodavnice. Glavni sastojci za oba su soda bikarbona, sirće, prirodni sapun i opciono, eterična ulja.

S obzirom da ide toplije vreme, daleko je ekološki prihvatljivije sušiti veš na žici, a ako ipak koristite mašinu za sušenje veša, pokušajte da ne koristite kupovne maramice za sušenje, već možete natopiti staru tkaninu eteričnim uljima kako bi veš ostao mirišljav. Takođe u sušenju pomažu lopte od vune, koje sam imala prilike da pronađem u JYSK radnji.

 

 

 Čišćenje kupatila bez hemikalija

Opet, gore navedeni sastojci su takođe sjajni za održavanje kupatila koji se vrlo lako prave i mogu se čuvati u ambalažama koje bi inače bacili. Sirće može pomoći u skidanju kamenca sa pločica, a u kombinaciji sa sodom bikarbonom i limunom  dobro je za sve površine. Ovim sredstvima imate jednako čisto kupatilo kao kad bi čistili hemijskim sredstvima a čuvate se udisanja hemijskih isparenja.

Ostalo

Još jedan veliki izvor otpada: jednokratni brijači. Mesto toga odlučite se za brijače koji imaju mogućnost zamene žileta, kako bi uvek kod sebe imali dostupan jedan brijač koji može trajati godinama. Ja sam svoj pronašla u Lilly prodavnici, marke Wilkinson, uz njega se dobija pakovanje žileta i nemam više brigu  o tome kada mi je potreban. Kada je reč o depilaciji, postoje električni depilatori, koji su zgodni i laki za upotrebu, i, suvišno je reći – traju godinama.

Za štapiće za uši, postoje varijante od bambusa. U svakom slučaju, najpre razmislite koliko ih je generalno preporučljivo koristiti, s obzirom da mogu oštetiti ušne kanale i sabijati cerumen. Ako vam više nije do korišćenja istih, sa prirodnim sapunom i malim prstom nežno očistite unutrašnjost ušiju i isperite.

Evo jedne zamene i za vlažne maramice, koje su inače napravljene od čiste plastike i mogu opasno zapušiti cevi ako ih bacate u wc šolju:                                                                                                                                                                                                         Uzmite stare tkanine i rasecite ih u komade veličine koja vam odgovara.  Spakujte ih u teglu ili neku drugu staru ambalažu. Potom naspite posudu alkoholom ili drugim dezinfekcionim sredstvom da se maramice natope i zaklopite. Dobili ste vašu ličnu zalihu vlažnih maramica koje možete prati i iznova koristiti.

 

 

Iskoristite prvo ono što imate

Vuče Vam se neka kozmetika u plastičnoj ambalaži koji ste dobili za rođendan? Prvo nju iskoristite. Ako ste posle toga u mogućnosti da upotrebite nanovo ambalažu ili da je reciklirate pre nego što krenete sa zamenama koje generišu manje otpada, to je sjajno.

 Informišite se.

 Mnogo proizvoda je joše uvek teško ili nemoguće naći u našoj zemlji, ali internet se barem u mom slučaju pokazao kao ogroman izvor informacija, gde sam se iznenadila koliko zapravo postoji ljudi u Srbiji  koji se itekako interesuju i bave proizvodnjom ekoloških varijanti za Vašu negu i higijenu i druge segmente života. 

Ako ne postoji proizvod, često postoji savet ili recept kako ga sami napraviti. Treba dakle uložiti vreme i strpljenje, ali na duže staze,  to mesto gde se čistimo, ulepšavamo i održavamo ne mora zahtevati resurse na uštrb prirode i Vašeg novčanika.

Ne moramo zaprljati okolinu da bi mi bili čisti i lepi.

Spread the love