Ekološki pokloni za osmi mart

Buketi cveća kao poklon za dan žena su potpuno out! Evo nekoliko ideja da ovaj praznik učinite ne samo ekološkim, već i interesantnim i jeftinijim.

Da li nekoliko dana posle ovog praznika viđate ugaženo cveće po ulici? Da li ima potrebe da se ponašamo kao da je to jedini poklon na svetu za osmi mart? Iskreno, čak i pre uvođenja ekoloških promena u svom domu, nikad mi se nije dopadao taj poklon jer svi znamo da ne traje dugo i osim ukrasa nema neku drugu svrhu koja pritom kratko traje. 

Zato hajde da prođemo kroz nekoliko inovativnijih ideja koje ne samo da su ekološki prihvatljivije već i kao poklon predstavljaju mnogo više od kratkotrajnog znaka pažnje i imaju višu svrhu.

Biljka u saksiji

U Velikoj Britaniji je ove Nove godine započet novi trend: iznajmljivanje ili kupovina novogodišnjih jelki sa busenom mesto isečenih jelki koje se posle praznika bacaju. Pa zašto ne bi preneli taj trend i na osmi mart, sa cvećem? Sveže isečeno cveće uvek lepo izgleda, ali je jako nepraktičan poklon. Potrebno  je nekoliko meseci ili godina da poraste i procveta, a provešće u  vazi s vodom nekoliko dana da bi potom uvelo i bilo bačeno, a zajedno sa njima nestaće i sećanje ko i kada ih Vam je kupio. Umesto toga bolje kupiti trajniju uspomenu žive biljke u saksiji koja može koštati i manje, čisti vazduh i može dalje da se razmnožava, a osoba koja ju je dobila na poklon će Vas se uvek setiti kad god je pogleda.

 

Prirodna kozmetika

Kao što je pomenuto u članku o kupatilu bez otpada, postoji širok izbor ručno pravljene kozmetike koja nema plastiku u svom pakovanju. Ona se može naručiti od velikog broja domaćih malih proizvođača ili se pronaći u drogerijama. Ručno pravljeni sapuni, čvrsti šamponi, regeneratori, balzami za usne su samo jedan od predloga od kojih možete napraviti poklon paketić, a draga osoba koju darujete će svakako biti zaintrigirana nečim drugačijim  i možda promeniti navike.

U pokretu

Znate neku damu koja kupuje kafu za poneti ili flaše vode? Jednokratne plastične šolje za kafu su jedan od najvećih izvora plastičnog otpada. O flašama da ne govorimo. Zašto joj onda ne pokloniti šolju od bambusa koju može nositi sa sobom i nanovo je koristiti? Sve ih ih je više na tržištu i ima ih u raznim bojama i dezenima, u svakom slučaju su lepše nego  dosadne jednokratne bele čaše. Kao zamena za plastiku , postoje i metalne flaše koje se ne mogu razbiti i njima se može nositi voda, sok i drugi napici.
Ako nosi i ručak sa sobom na posao (ili bilo gde drugde) možda joj kupiti lunchbox od bambusa koji može doći i u kompletu sa priborom od istog materijala. Za grickalice, postoje i vrećice od pčelinjeg voska koje se takođe ponovo koriste i dolaze u prelepim dezenima.

 

Za poslovne žene

Kao ljubitelj kancelarijskog materijala, sada moram da uzmem u obzir svoju potrošnju papira. Ako znate damu kojoj bi poklonili nešto čime bi obogatila svoj poslovni prostor, razmislite o na primer recikliranom rokovniku ili olovci od bambusa. Bambus je toliko zahvalan materijal da su se pojavili i gedžeti sa kućištem od bambusa, kao što su USB memorije, eksterne baterije, pa čak i bluetooth zvučnici.

Odeća

Ako imate na umu odeću ili neki akcesoar za poklon, pokušajte da ove godine izbegnete velike modne lance, naročito low-cost brendove, jer komad koji bi kupili tamo će verovatno brzo izaći iz mode i na kraju biti odbačen. 

Takozvana „brza moda“ je jedan od najvećih proizvođača ugljen-dioksida i umnogome doprinosi zagrevanju planete, čak više nego avionska industrija!

Istražite o handmade brendovima,  proizvođačima koji koriste organske materijale. Ovo su kvalitetniji i dugotrajniji pokloni. Činjenica je da su ti proizvodi napravljeni sa daleko više pažnje i ljubavi nego od strane modnog giganta, a mali proizvođač će Vas takođe mnogo više ispoštovati ako imate neki poseban zahtev. 

Ukoliko se ovo ne uklapa u Vaš budžet, a verujete da primaocu poklona ne bi smetalo, pokušajte sa second hand radnjama. Možete naći odlične i kvalitetne komade po niskim cenama, a odeći koja bi inače završila u spalionici ili na deponiji, dajete drugu šansu.

Kratki s novcem?

Poklon za osmi mart ne mora uopšte da košta! Ako niste pri parama, a želite da poklonite barem mali znak pažnje, još imate dozu kreativnosti u sebi, pogledajte šta imate u kući a što bi moglo da se nanovo pokloni ili upotrebi.
Na primer, ako imate komade nakita koje ne nosite, možete ih spojiti u jedan interesantan komad ili ako znate sa iglom  i koncem možete dati komadima odeće novi izgled. Radite dekupaž? Heklate ili se bavite nekim drugim hobijem? Takođe odličan primer reciklaže i spoja lepog i korisnog, a osoba koju dajete poklon će ceniti poseban trud koji ste uložili da ga napravite samo za nju, mesto da ste samo ušli u prodavnicu i kupili nešto.

 Ne zaboravimo uvijanje poklona

 Ukrasni papir se često baca posle otvaranja poklona, naročito ako se pocepa pri otvaranju.  Ako želite 100% ekološki poklon, razmislite da ne uvijate poklon uopšte, ali ako ipak želite i lepu prezentaciju, poklon se može uviti u papir preostao od nekog poklona koji ste Vi dobili, natron papir, stare novine, pa čak i staru tkaninu. Za lepljenje uzmite u obzir krep traku koja je prirodnija od selotejpa ili ga uvežite konopčićem koji se može naći u kineskim radnjama, knjižarama i radnjama sa pozamanterijom. Čuvajte i ukrasne kese i kutije koje ste dobijali kako bi mogli u njih da spakujete poklone. Jedna od ideja koju sam ja primenila skorije jeste da spakujem poklon u pamučni ceger, koji se može koristiti za prodavnicu.  Postoji puno ideja koje su daleko lepše od generičkog ukrasnog papira, a materijal je često već prisutan po kući.

 

Ne mora samo za osmi mart…

Ovi pokloni su dobre ideje i za rođendane, poklone useljenja i druge povode.  Na kraju krajeva, ne moraju biti samo za žene, samo treba prilagoditi poklon nečijem ukusu. 

 

Sigurno postoji još puno primera za poklone koji su vašim damama i lepi i ekološki, ovde su navedeni samo neki primeri koju, verujem, lako dostupni u Vašoj okolini.  Ne moramo da se pri svakom prazniku povinujemo pravilima konzumerizma i jednokratne kulture kako bi poklonili nešto lepo, trajno i kvalitetno.

Spread the love