I am just, a „ćušen“ in Vienna

Kako je biti stranac u Beču? Teče li med i mleko? Znate li šta znači kad vam Švaba uputi jedan "ćušen"? Ja nisam znala. Saznala sam iz ovog inteligentnog, duhovitog, iskrenog i sjajnog teksta moje drage drugarice, kojim me je nasmejala i potpuno oduševila. Beč i Marta Monina mama u vidimoseublogu!

Ćušen je kažu stariji gastozi izraz kojim te Švabe sočno časte kada žele da ti stave do znanja koliko si ništa.

U modernoj Austriji oslobodjenoj fašizma pre će te počastiti jednim sočnim ’’Arschloch’’, što u prevodu znaci čmar. Sigurno svako ko čita ovo, a nije Nemac ili Austrijanac, s ‘tim da ih ne treba mešati, jer se Nemci  ljute kada ih mešate sa Austrijancima, a Austrijanci se generalno ljute za sve ostalo, dakle svakome bi ova uvreda delovala jako benigno. Woo ti si čmar… ali, tako vam stvari stoje u Austriji, na početku sve izgleda benigno, da bi se posle pokazalo da je rak svuda metastazirao.

Dakle, ako se malo bolje razmislite, vi ste po jednom Austrijancu mesto iz koga izlazi govno!

 

Podli su ti Austrijanci, nisu kao mi koji komšiji umesto dobro jutro komšija , udelimo jedno sočno mrš u pizdu materinu, a ne ne oni ti se ljubazno osmehnu i prozbore:’’ Guten morgen meine Dame’’, ali uvek sa onim prizvukom u tonu koji te podseća da si ipak stranac, i nema veze što imaš više zuba od njih ili što se češće kupaš od njih ili sto si lekar, pravnik, glumac, ipak samom činjenicom da nisi Austrijanac se debelo kvalifikuješ da budeš kad-tad počašćen sa jednim sočnim čušen!

Ali dobro, sve se to da srediti, zar ne?

 

Evo, da izanaliziramo šta su po njima mane? 

Ok, kupam se, imam sve zube, ne smetam komšijama, trudim se kad pričam nemački da ni jedan ton ne zvuči tvrdo, ne daj boze Balkanski, radiš svakog dana bar tri sata duže od tvojih kolega Austrijanaca i polako čuda se dešavaju, oni vide da si servilan, zovu te na kafu sa njima, naravno oduševljen si, pridržavaš im vrata, osećaš se divno, nekako integrisano, ne kao oni iz 10 Bezirka, nisi ti ćušen!

I kao grom iz vedra neba jednog jutra u metrou baba bez zuba, tuširana zadnji put 41. se izdra na čoveka do mene ĆUŠEN!!!!!!

O ne! Znači ipak je istina, ta reč postoji!!!

 

Ali, ne, ne dam se ja! Ćutim, mislim se kolega sam si u ovome, neću da vidi baba da smo u istom sosu. Ćutim ja, stojim mirno i ponosno, ni ne gledam ni čoveka ni babu, ali ne vredi, hladan pogled iz ledeno plavih očiju čisto bečke babe me skenira i kao najprecizniji PET-Skener uočava svaki srpski atom u meni i vidi moju ćušen DNK.

Ali, sve vredi istrpeti, sa nadom da će sve ovo bar mom detetu biti odskočna daska, osim ako se kroz koju godinu i ona ne bude stidela svoje ćušen majke.

 

Marta- stranac u Beču, stranac u Srbiji.

Hvala Marti @martamoninamama

Spread the love