Willkommen u Beč sa Martom – Moninom mamom!

U ovom kratkom vodiču ću se potruditi da vam predstavim drugu stranu Beča, mističnu, skrivenu i ne tako popularizovanu, a svakako vrednu za posetiti.

Zaputili biste se za Beč, ali biste da dobro isplanirate svoj put kako bi bio što efektniji?

Onda ste na pravom mestu.

 

Beč je glavni i najveći grad Austrije, ali se često greši pri pomisli da Austrija ima samo Beč da ponudi, ali otom potom… 🙂

Pre nego što se uputite u Beč trebalo bi da znate da vam za ulazak u Austriju nije potrebna nikakva posebna viza i na teritoriji Austrije možete boraviti najduže 90 dana u periodu od šest meseci bez potrebe za bilo kakvom vizom, svaki boravak preko tog perioda zahteva posedovanje vize. 

 

Kada ste ovo saznali, važno je napomenuti da je jako bitno i kako putujete za Beč. 

Sa otvaranjem Wizz-Air linije Niš-Beč vrlo povoljno i pre svega udobno možete doći u Beč, avion bih vam preporučila čak i kada imate automobil jer je Beč horor grad za parkiranje.

Ako se odlučite za prevoz busom, moram reći da sam najbolje iskustvo imala sa Fudexom, ali se pripremite na najmanje 12-satovno klackanje, i čekanje na granici koje uvek zavisi od raspoloženja Madjara…

 

E sada stigli ste u Beč, pored Arbnb smeštaja, dobar smeštaj možete naći i u hotelima pod nazivom IBIS kojih ima na više lokacija u Beču.

Smestili ste se, e sada je vreme za jedan Wiener Melange! Za one koji vole kafu, obavezno treba da probaju ovaj specijalitet koji pripada Beču, možete ga poručiti u svakom restoranu, kafeu itd. 

Pre nego što krenete da se krećete kroz grad u bilo kojoj od metro stanica na aparatu možete kupiti voznu kartu , koja važi za sve vrste prevoza. U Beču vam kao prevozna sredstva na raspolaganju stoje: metro, autobus, tramvaj i voz, s ‘tim da treba imati u vidu da vozna karta važi samo za vožnje u granicama grada Beča, ako bi ste krenuli npr. u SCS u samom vozu bi ste morali ’’produžiti kartu’’ za nekoliko stanica koje dele Beč i Vösendorf.

Ko voli da ide u šoping sigurno neće zaobići Maria Hilfer Straße, e tu na samom izlazu sa stanice Museums Quartier sa leve strane nalazi se najbolja poslastičarnica u Beču, u njoj ćete naći sve od najsvežijih hrskavih macaronsa do moje omiljene poslastice lemon tart.

Kad ste već kod Museums Quartier što u prevodu znači kvart muzeja, predlažem vam da ih posetite sve!

U ponudi su Istorijski, Pirodnjački, Moderne umetnosti, a ako odatle krenete u šetnju ka operi ne zadobijete muzej Albertina koji uvek ima zanimljive postavke.

Ako vas zanima arhitektura i gde živi bečki nobles, onda vam toplo preporučujem šetnju kroz 18. Bezirk sve do Turkenshanz parka koji je očaravajući.


 

U 9. Bezirku u ulici Berggasse ,19 naći će te Muzej posvećen Sigmundu Freud-u koji se nalazi u stanu u kome je živeo pre nego sto je prebegao za Englesku. Ako malo dalje krenete niz tu ulicu osim prelepih zgrada koje svedoče o ’’starom Beču’’ naići će te na najprestižniju školu u Beču Lycée Français de Vienne u kojoj je osnovni jezik na kome se odvija nastava verovali ili ne francuski!

E sada idemo malo do 2. Bezirka, tu odmah iza centrale Raiffeisen banke krije se jedna od najlepših pijaca u Beču- Karmeliten Markt , a ako želite u srcu Beca da osetite ukus prave italijanske pizze onda preporucujem restoran Pizza Quartier na Karmelitermarktu.

Kad ste već u drugom onda obavezno posetite Hundertwasserhouse koja je mali deo Barselone u Beču.

 

Iako je kliše Prater je uvek lepo videti i plus za one koji bi da osete ukus prave bečke kuhinje tu se nalazi jedan od najpoznatijih restorana Schweizergarten gde možete piti kraft pivo i jesti kolenice, a ako putujete sa decom Prater će biti pun pogodak!

Kao i svaki grad Beč je življi i interesantniji u proleće i leti, ali u vreme Božićnih praznika u gotovo svakom kraju Beča, a pogotovu kod skupštine (Rathaus) naći će te mnoštvo božićnih štandova na kojima se sluze punč, kuvano vino, kobasice, lungosi….

Takodje za ljubitelje klizanja tu je odmah i ogromno klizalište.

 

Osim klizanja, i ispijanja punča na zadnjoj stanici U1 linije -Oberla nalazi se banja u kojoj se možete opustiti u prelepim bazenima sa termalnom vodom, takodje u okviru ove banje nalazi se i poseban odeljak sa bazenima za decu, kao i restoran, spa centar, prodavnica i fizerski salon.

Takođe, ako ste raspoloženi za šoping na samo dve stanice od Beča u mestu Vösendorf nalazi se jedan od najvećih šoping centara SCS u kome možete naći sve od igle do lokomotive i za svaki novčanik.

Ako ste ljubitelj piva i izlazaka toplo preporučujem lokal 1516, kao i piceriju L’Osteria koji se nalaze u 1. Bezirku.

 

A, što se tiče Schönbrunn-a, retko ko zna da se u njemu nalazi prelep ZOO vrt u kome možete videti bukvalno sve životinje koje vam padnu na pamet, što za decu može biti jako interesantno 🙂

Sve u svemu gde god da odete nećete pogrešiti.

 

Marta K.-Monina mama

Hvala @martamoninamama

 
Spread the love