Skriveni saveti za roditelje

Koliko vremena dnevno dete sme da provede na telefonu, tabletu ili televizoru? Koliko je muzika važna u odrstanju deteta? I šta je osnova lepog vaspitanja? Reći će nam Jovana Cvetinović u vidimoseublogu :)

 

“Djavolja rabota”

Sve se slažem, nova era, globalizacija, internetizacija, sve nas prati, pa moramo i mi da pratimo savremeni svet, ali NE DOZVOLITE da dete postane zavisnik od telefona, tableta, televizora.

Mi smo ti koji ih uvučemo u to.

Da, svima nam je lakše da mu pustimo crtani i da bude miran, ne shvatajući šta činimo, zar nije bolje da ga naučimo ( vec sam pominjala) da se zaigra?! 

Ponesete 3 igračke, u kafić, i pustite dete da se igra, a ne da gleda u telefon. Sve i da gleda u telefon, opet će da se vrpolji, jer ga zamara da gleda, da drzi telefon i tako dalje. Dovoljno je da vidite detetu lice kada zavrsite kafu i treba da krenete, pa mu uzmete telefon i podižete  sa stolice, kako unezvereno gleda oko sebe.

Jos jedna vežba : Ograničite  vreme na telefonu, tabletu, televizoru.  Sat vremena dnevno je sasvim dovoljno. 

Probajte!

Muzika

Muzika podstiče lepo raspoloženje,  veselu atmosferu, podstiče ih na ples, pevanje, što daje lakoću u radu kasnije.

Kod male dece i fond reči se povećava, jer slušaju, počnu da pevuše i razvijaju govor. Gledajte da vam uvek bude upaljena neka muzikica.

 

Akcenat na samopouzdanju

Detetu nikada ne treba reći da nije dobro.

NIJE DOBRA SITUACIJA koju je napravilo. Uvek mu kažite da je dobro dete, sjajno, ali situacija i to što je uradio, nije dobro.

Iako ga kaznite ( mi koristimo termin “razmisljanje”), objasnite mu da je to normalna posledica kada se nešto učini što nije dobro, da ste mnogo iznenadjeni i začudjeni kako mu je to palo na pamet.

Takodje, ako vam dete priča priču, peva pesmicu, sve i da je pogrešilo, nikako nemojte reći “ Nije tako..” ili ga ispravljati, pustite ga da završi, kažite “Bravo, sjajno”, “Mogu li sad ja?”. Vi pravilno to učinite, svaku reč, gestikulaciju će upijati, poželeće opet da vam se “predstavi” kad nauči nešto novo, oslobadjaće se i imati više samopouzdanja.

Osnova – Ključ : “Mogu li dobiti?”, “Hvala”, “ Molim”, “Izvoli”, ”Izvini”,“Dobar dan”, “Dovidjenja”.

Naučite ih, videćete kako deluje!

Hvala Jovani 🙂 @jov_ana84

Spread the love