Birdmen ili ti Mirzino jato II deo

Upoznajte Crnog Gavrana, princa tame, lorda samoljublja, Darta Vejdera svakog jata, a onda lagano na krilima "o da li je ovo moguće" preletite u zagrljaj Gosn Galeba. Ali nemojte se prevariti ni na sekund. Ne dajte da vas prevari belo pero talentovanog gospodina Riplija. Ne, ne. Svako je ovde zasluženo. Dobrodošli u Mirzino jato deo drugi ;)

 

Crni gavran

Sasvim sigurno da vam prva asocijacija na crnog gavrana nije staza posuta ružinim laticama, niti će biti, odmah da to raščistimo.

Crni gavran je utopija. Limbo. Emotivna kataklizma. Ako voliš sebe, uzmi kanapče, jeftinije i manje će da boli. 

Crni gavran će vam za sebe reći da on nije crn, ne on je beli golub samo su se drugi „posrali“ po njemu pa je zato crn. Inače on je prepun ljubavi. Mirotočivi gavran.

Sažalićete se nad njegovom gorkom sudbinom, zlobnici mu krila slomili. Izneveren od roditelja, sistema, prijatelja, žene, dece, ekonomije, nepravedno napušten od svih, vidaćete mu rane i milovati usahlu dušu. 

Hraniće se vašim poletom, jer samo vi ga razumete. Samo ste vi dorasli zadatku njegove neshaćenosti.

Samo vi. 

Davaće vam na značaju dok god osvežavate njegov uvenuli život. Bićete divni, posebni i uzdizani u te vrtoglave gavranske visine u kojima samo on leti i iz kojih samo on vidi i razume sve.

Samo on i samo vi.

 

A zapravo nijednog trenutka niste samo vi. 

Zapravo je sve vreme samo ON. Vi ste u službi njegovog zadovoljstva. 

Može li čovek koji ne može da usreći sebe da usreći bilo koga drugog? 

Može li čovek koji nikad nijednu osobu u svom životu nije uspeo da usreći da usreći vas?

Ne.

 

Jedino u čemu su Crni gavrani 100% uspešni jeste unesrećivanje drugih, istih onih drugih na koje uspešno svaljuju teret odgovornosti svojih neuspeha ili neostvarenosti. 

I tako dok pokušavate njegov osakaćeni duh da podignete, vi tonete. Tonete uljuljkani opojnom patologijom i toksičnošću odnosa. Bežite od sebe, od onih koji će vam reći da niste dobro i da to nije ljubav, bežite na jedno jedino mesto na kojem ćete se osećati lepo, bežite u Casa de Crni gavran.

Isceđeni i sluđeni od njega tražite pažnju, razumevanje, podršku, potvrdu ljubavi i dokaz da ostali nisu u pravu, ali umesto toga dobijete kofu gavrana pravo na glavu da se polako spušta niz vrat i kičmu dok polako trnite, a u srcu i mozgu ključate od besa, povređenosti i gavranske bezobzirnosti.

Počinjete da uviđate. Beživotnu vas ne treba, takvi ste mu neupotrebljivi i beskorisni. Samo ozareni, duhoviti i puni života imate mesto uz ovog Dart Vejdera.

Pa on ima svoje prioritete i potrebe, a vaša namena je da mu budete uslužni i efikasni. Svrsishodna i čila, a ne tužna i umorna. 

Ko vam je dozvolio da izneverite njegovo iščekivanje?

Otkud vam to pravo?

Princ tame očekuje da mu energija bude prineta. 

Gde je njegov happy meal, ko ste vi da mu to uskratite?

Onog trenutka kada izgubite funkciju za ovu narcisoidnu ptičurinu, ubošće vas kljunom u oku i odletiti dalje.

Vrlo brzo. Vrlo lako.

Gavrane crni, kukavico sinja. 

 „Tad otvorih prozor sobni, a iz mraka gavran kobni“ Edgar Alan Po

 

 

Galeb

 

“Koliko puta si ljubila stranca

I bila kao ptica kraj čovjeka

Koji ne leti do tvojih visina

I ne zna tajnu skrivenu u tebi” Film

Galeb je snoviđenje.

San koji je se na tren otelotvorio tačno tu pred vama, odmerava vas i nišani ravno u oči.

Galeb su pali muški ideali koje smo prestali da očekujemo i govorimo naglas, jer nismo više mali i postali smo realni.

Galeb je šum poslednjeg talasa kad je nebo najrumenije i sunce zamire na pučini, plaža najtiša, a voda najlepša, onaj trenutak pre nego što padne mrak. 

Galeb je Talentovani gospodin Ripli. Bogomdani zavodnik koji ima ceo arsenal znanja i veština potrebnih da vas osvoji i obori sa nogu kratko i slatko. Vrcavim okicama će vam se strpljivo i nežno smeškati. Šaputaće prave reči, davaće najslađa obećanja. Volećete ga vi, vaši prijatelji, porodica, rođaci, slučajni prolaznici, jer nemoguće je biti nem i imun na njegov šarm i harizmu. Jednim osmehom će otopiti vaše zaleđeno kraljevstvo, okovano ledom mnogih razočarenja, nesposobnih muvanja i loših iskustava. Zbog svega toga, imaće vas i pre čuvenog Hello! 

Ali….

 

Galeb je predator upakovan u šećernu vunu. Sračunat i precizan lovac, a vi ste plen. Hrana. Hrana za njegovo srce, dušu i ego. Hrana za njegovu potrebu i požudu. Hrana za njegovu potvrdu. Vi ste njegov kratak let na kopno u nove i nepoznate teritorije. 

“Ti si u tijelu punom zelja

Sa usnama željnim iznenadjenja

Al’ nikog nema tko je tvoj

I ova zemlja se ne zove dom” Film 

 

Vremenom ćete prozreti i prezreti i njega i njegovu pravu prirodu i njegovu kupovinu vremena i njegovu sebičnu manipulaciju. Razočaraće vas i porušiti još jednu kulu, obistiniti slutnju i trajno ukaljati simbol bele ptice iz Oliverove pesme.

Ali…

Ozdravićete ranjeno krilo i isceliti nastradalo nadanje, a kad bude vedro nebo raširićete oba krila i vinuti i leteti…. Svoja i slobodna.

„Sreća je imati sa kim leteti… pasti možeš sa svakim“ , Vladeta Jerotić.

 

 

Nastaviće se …

 

Kumi Bibi i Dunji Bab sa kojima ne znam za pad…

Spread the love